Als manueel therapeut en tevens algemeen fysiotherapeut ben ik CKR- geregistreerd in het Centraal Kwaliteitsregister voor Manuele Therapie en het Centraal Kwaliteitsregister voor Fysiotherapie van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en ben ik BIG geregistreerd.

 

De manueel therapeut is een deskundige op het gebied van het menselijk houdings- en bewegingsapparaat. Met manueel therapie worden specifieke passieve technieken toegepast om gedoseerd de beweeglijkheid in de gewrichten van meestal de wervelkolom te beoordelen en indien nodig te verbeteren. Door de manuele therapie behandelingen zullen de bewegingsfuncties direct kunnen verbeteren. Meestal gaat dit gepaard met een vermindering van de klachten. Hoewel de behandeling zelf niet pijnlijk is, kan door de verbeterde beweeglijkheid, de volgende dagen enige reactie gewrichts- en/of spierpijn optreden. Reeds na enkele behandelingen zou, een duidelijke verbetering moeten optreden. Soms moeten dan nog enkele behandelingen volgen om de klachten verder te doen afnemen.

 

Bij de eerste afspraak worden de klachten uitgevraagd. Na een onderzoek om achter de oorzaak van de klachten te komen wordt een behandelplan opgesteld en besproken. De behandeling kan bestaan uit het losmaken van gewrichten met specifieke manueel therapeutische technieken, het losmaken van spieren met massagetechnieken, het geven van bewegingsadviezen, oefeningen en training met als doel bewegingsbeperking en pijnklachten op te heffen. Verdere begeleiding en opbouw van lichamelijke belasting in het dagelijks leven en werkzaamheden. Tevens is de behandeling gericht om herhaling van klachten te voorkomen.

 

De meeste behandelingen zijn gericht op het herstellen van de klachten. Soms kan de behandeling gericht zijn op preventie, en soms op het behouden van de lichamelijke mogelijkheden van een patiƫnt.

 

Aan huis behandeling manueel therapie :

De behandelingen vinden in het algemeen plaats op de praktijk. Bent u niet in staat om naar de praktijk te komen, is het mogelijk om aan huis met manuele therapie te worden behandeld.