Dry Needling is een effectieve behandeltechniek bij spierverhardingen.

 

Met een zeer dunne naald worden spierverhardingen opgezocht en aangeprikt.  Hierdoor is meestal verbetering in souplesse, kracht en pijn direct voelbaar. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van kleine verhardingen in spieren (triggerpoints), die voor flinke, kenmerkende uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Sinds 2007 behoort Dry Needling tot het domein van de fysiotherapeut. Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. “Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in een triggerpoint van de spier.

 

Triggerpoint

Een triggerpoint is een verharding in een spier veroorzaakt doordat enkele spiervezels zich verkrampen. Dit is niet hetzelfde als spierkramp waarbij de totale spier aangespannen is. Een triggerpoint is een hard aanvoelende plek in een spier, die naast een lokale drukpijn, ook vaak pijn op andere plaatsen in het lichaam kan geven, die kenmerkend zijn voor deze spier.

 

Deze kleine, lokale verkrampingen kunnen ontstaan door verschillende oorzaken zoals stress, langdurig een slechte houding ( bijvoorbeeld bij beeldschermwerk), trauma, overbelasting, repeterende bewegingen of chronische infecties. Latente triggerpoints zijn altijd aanwezig in onze spieren, maar geven geen klachten. Wanneer we klachten hebben zijn deze triggerpoints actief geworden en geven ze pijn en een kenmerkende uitstraling in een bepaald gebied, referred sensation (verandert gevoel) of referred pain (weerpijn) genaamd.

 

Behandeling

De gespecialiseerde Dry Needling fysiotherapeut zal eerst door een gesprek en onderzoek proberen de klachten te analyseren. Daarna worden alle relevante spieren onderzocht die deze pijn zouden kunnen veroorzaken. In de spieren wordt gezocht naar spierverhardingen, die vaak drukpijnlijk zijn en aanvoelen als een plaatselijke verdikking in een spierstreng.

 

Kosten

Er zijn geen extra kosten verbonden aan en behandeling met Dry Needling.

Dry Needling maakt deel uit van de reguliere behandeling fysiotherapie.